Bota din skrivkramp 8: Skapa en karaktär

Ibland kan det vara väldigt effektivt att börja om från början och lägga det där övermäktiga romanprojektet eller den hopplösa novellen åt sidan för ett tag. Se nya saker och öka ditt självförtroende som författare. Ett sätt att göra detta är att skapa en helt ny karaktär. Det behöver inte vara någon du ska använda, du behöver inte skriva ett dugg om personen om du inte vill – allt du ska göra är att bygga karaktären.

Börja i vilken ände du vill – själv älskar jag att hitta på namn, men det gör inte alla och på nätet finns massor av name generators man kan använda ifall man har idétorka eller inte är särskilt road av namnnörderi. Sedan gäller det att göra en så fullständig beskrivning som möjligt av karaktären, men beskrivningen kan se ut hur som helst – ett klassiskt formulär med födelsedatum, utseende, personlighet et cetera eller bara en text där du beskriver vem personen är. Jag har tyckt att det senare alternativet har fungerat väldigt bra därför att det blir kreativt, men utan några krav på handling eller språk. Men som alltid när det gäller kreativa arbetsmetoder så finns det ingenting som funkar för alla, och det enda som betyder något är att du hittar det som passar just dig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.