Bota din skrivkramp 3: Prompt table

För några år sedan drabbades jag av sådan fruktansvärd skrivkramp att jag inte kunde skriva något över huvud taget. Jag hade inga idéer, jag hade tappat bort mitt språk och all motivation. Det fanns ingenting som kunde lösa situationen och jag kom bara längre och längre ifrån mina författardrömmar.

Sedan hittade jag lösningen i den fantastiska inspirationsbomb som kallas prompt table. En enkel tabell med ord eller situationer, där man väljer ett och skriver något utifrån det. Det finns massor av bra prompt tables att inspireras av på nätet, exempelvis här och här – det går även att välja hur många ord man vill att ens prompt table ska innehålla. Själv gjorde jag helt enkelt ett eget, med femtio ord som kändes intressanta, och bestämde mig för att skriva hundra ord per dag om ett ord från listan. Bara efter någon dag kändes de där hundra orden som ingenting och jag skrev tre-fyrahundra ord istället. Till saken hör att jag inte har bockat av särskilt många av de där femtio orden – ganska snart väcktes lusten att skriva “på riktigt”, och sedan satt jag där och skrev noveller som om inget hade hänt.

För mig har den här metoden varit den enda som funkat i de där riktigt tunga perioderna, och faktum är att flera av de där små texterna jag skrev utifrån ord som hunger och spegel är sådana som jag verkligen gillar och går tillbaka till ibland. Så ibland kan det komma något bra och totalt oväntat ur skrivkrampen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.