Bota din skrivkramp 1: Byt språk

Som sagt så tänkte jag ge er lite tips på metoder som har hjälpt mig när det har stått still i mitt skrivande – när skrivkrampen har drabbat mig, helt enkelt. För det har den ju, i perioder, även om jag har blivit bättre på att undvika den och sällan känner att jag har särskilt långt till skrivandet numera. Jag delar med mig av det som har hjälpt just mig, och det är inte alls säkert att mina metoder passar någon annan. Skrivövningar och arbetssätt är så väldigt beroende av hur man är som person och för varje metod jag använder idag, finns det mängder som inte alls fungerat. Men förhoppningsvis kan mina tips inspirera er, och skrämma skrivkrampen på flykten!

Tips nummer 1 är att skriva på ett annat språk än det du brukar använda. Det händer massor med mig som författare när jag byter från svenska till engelska – jag använder helt nya uttryck, ord som känns sådär underbart oanvända och som jag kanske inte ens kände till innan jag började. Alla språk har sin egen rytm, sin egen melodi, och det kan kännas befriande att kasta sig in i ett helt nytt system där allting låter annorlunda och följer andra regler.

Dessutom har jag märkt att även innehållet förändras när språket blir ett annat. Plötsligt skriver jag om miljöer jag aldrig kunnat beskriva på svenska, karaktärerna liknar inte dem jag brukar berätta om och intriger som känns banala på svenska funkar hur bra som helst på ett annat språk.

Att skriva på sitt andraspråk kräver självklart mer än att använda modersmålet, särskilt om man är ovan, och om det känns som att språket eller ordförrådet hindrar en är det här kanske inte någon lämplig metod. Men för den som har fastnat i samma spår och som vill ha en liten utmaning, kan det vara helt rätt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.