Att döpa ett fartyg

I en roman om sjörövare är det ganska ofrånkomligt att det behövs en hel del fartyg, och ett fartyg måste naturligtvis ha ett lämpligt namn. Hittills i min trilogi har jag tretton namngivna fartyg (tror jag), och vad de ska heta är lika viktigt som namnen på deras kaptener och besättningar. Ett par av skeppen i serien har namn med särskild betydelse, något som kan kopplas till fartygets roll i berättelsen eller till någon särskild karaktär. Ett av dem har fått ett namn som inte är autentiskt, men alla de övriga har namn som faktiskt har använts i verkligheten. Victory, Revenge, Revenge’s Revenge och Morningstar är alla exempel på fartygsnamn som förekommit bland historiska pirater. Klassiska skepp som tillhört de mer kända piraterna, som Blackbeards Queen Anne’s Revenge och kapten Kidds Adventure Galley, har fått behålla sina namn för sig själva även om Blackbeards skepp nämns på ett ställe i boken. Just att komma fram till fartygsnamnen är bland det jag gillar mest med den här storyn, namnnörd som jag är, och precis som när det gäller karaktärer så finns det ju inget mer tillfredsställande än när man lyckas hitta det perfekta namnet!

Min absoluta favorit bland namn på historiska piratfartyg kände jag tyvärr inte skulle funka så bra att ha med i boken, trots att det är det mest episka namnet av dem alla. Finns inte mycket värdighet i att bli bordad av Merry Christmas, alltså… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.